Alternativa vägar till kod -karriären

I somras satt jag i en lada (till höger i bilden ovan) på Österlen tillsammans med 20 andra tjejer, och hade precis påbörjat vår första dag på Pink Programmings helgkurs i Java-programmering. Min erfarenhet dittills av programmering och utveckling var en grundkurs på universitetet, så jag hade väldigt lite koll på vad jag gett mig in på förutom att min magkänsla var så bra! När helgen var över var jag helt såld. Detta ska jag jobba med. Men problemet var att jag var precis färdig civilingenjör i Industriell ekonomi, och hade inte riktigt det som arbetsgivarna efterfrågade för en sådan roll.

Då dök Academic Work Academy upp på min radar. Det är en utbildning som ges av Academic Work med fokus på C# och .NET, men också Scrum-ramverket (Lego-bilden nedan är från en workshop vi hade inför att vi skulle bli certifierade), frontend-utveckling , UX och databashantering. Från mitten av januari och tolv veckor framåt har jag och 29 andra kod-intresserade personer utan krav några större tidigare programmeringserfarenheter, från helt andra branscher, skolats till konsulter inom mjukvaru- och systemutveckling. Det enda riktiga kravet är ett stort intresse för området och vara villig att arbeta stenhårt under det tolv utbildningsveckorna.

Inom IT-branschen saknas det mycket arbetskraft, och det finns inte tillräckligt många som har kompetenserna som branschen söker. Academic Works utbildning är ett försök att svara på efterfrågan på kompetenta IT-konsulter. Efter utbildningen ger man sig ut på uppdrag som IT-konsult hos någon av Academic Works kunder.

Nu är jag alltså ”färdig” IT-konsult, och på måndag börjar jag mitt första uppdrag. Tolv veckor lät som en kort tid, men nu känns det som att jag inte gjort annat. Man är absolut ny på området, och någon större kodningsvana har jag inte arbetat upp ännu, men så länge man har intresset och vågar fråga alla tusen dumma frågor man har, så funkar det bra! Utbildningen var något av de roligare sakerna jag gjort på senaste tiden, och jag känner verkligen att jag hamnat på rätt plats i arbetslivet. Så om du funderar på att byta karriärsinriktning, så finns det alltid alternativ som inte betyder att du måste gå en 3-årig universitetsutbildning först!

Huvudsponsorer

Copyright © Pink Programming 2020