Jämställdhet ger bättre arbetsplats

För några dagar skrev Di Digital att nio av tio av riskkapitalbolagens investeringar i svenska tech startups går till män. Jag håller med reportern Viktor Ström om att en jämnare könsfördelning skulle ge en miljö med högre tillväxt. Han skriver även att riskkapitalbolagen har möjligheten att bryta det mönster där de ständigt investerar i företag där grundaren innehar en viss profil, en man med ingenjörsutbildning.

Det första stegen för att ändra på en skev könsfördelning är att erkänna problemet, våga gå emot normen och bryta invanda mönster. Gör man det tror jag att man har mycket att tjäna på, inte bara i en högre avkastning utan även i en mer trivsam arbetsplats.

Två av företagen på topp-tio listan över Sveriges bästa arbetsgivare 2015 sponsrade vår första Pink Programming Sunday. Jag tror inte att det är en slump att företag som prioriterar jämställdhetsarbete har ett gott arbetsklimat och nöjda anställda.

Mångfald och jämställdhet på arbetsplatsen kommer inte av sig självt utan företagen måste aktivt jobba för det. Netlight Consulting hamnade överst på listan och jag är övertygad om att de förtjänar det.

Netlight har bl.a. varit med och startat upp nätverket TechEq för ett gemensamt jämställdhetsarbete bland Sveriges IT- och teknikföretag och driver även The Code Pub, en mötesplats för kvinnor som vill lära sig mer om IT.

Jag vet dessutom att Netlight Consulting anstränger sig hårt för att genom olika metoder lyckas norpa de få kvinnliga utvecklare som finns i Sverige.

Det var kul att även min egen arbetsplats, HiQ, var med på listan över Sveriges bästa arbetsgivare. HiQ Skåne skulle precis som Google och många andra teknikbolag må bra av fler kvinnliga utvecklare. Men det är inspirerande att det finns kvinnliga förebilder att se upp till inom företaget. HiQs inställning till arbetsmiljöfrågor och jämställdhet är onekligen en del av vad jag tog ställning till i valet av arbetsplats.

Huvudsponsorer

Copyright © Pink Programming 2024